PROGRAMMA | Twentse Cultuurtocht 2018

 

Jubileumeditie Twentse Cultuurtocht

Op zondag 21 oktober 2018 wordt de Twentse Cultuurtocht voor de tiende keer georganiseerd door de Sint Plechelmus Harmonie uit De Lutte. Wat begonnen is als een kleine wandel- en fietstocht, is inmiddels uitgegroeid tot een bekende tocht met een grote groep van vaste bezoekers. Het achterliggende idee van de organisatie is om de mooie natuur in- en om De Lutte te verbinden met cultuur. Door te wandelen en te fietsen is het mogelijk om de natuur daadwerkelijk te beleven. De verbinding met de cultuur wordt gemaakt door te zoeken naar bijzondere pauzeplekken, die normaliter niet vrij toegankelijk zijn voor het grote publiek. Samengevat kan worden gesteld dat het de organisatie ook dit jaar weer is gelukt om de beste ingrediënten van de afgelopen tien jaar te verpakken in deze jubileumeditie.

De culturele invulling van het programma kent zoals gebruikelijk veel afwisseling. Traditiegetrouw neemt in ieder geval één onderdeel van de Sint Plechelmus Harmonie deel aan het culturele programma. Dit jaar zal het harmonieorkest haar muzikale medewerking verlenen aan deze tocht, waarbij zij naast de meer traditionele harmoniecomposities ook het lichtere werk zal vertolken, waaronder nummers van Frank Sinatra en Earth, Wind & Fire.Naast het orkest zal ook het bekende folkloristische gezelschap “de Losser Böggelrieders & Dansers” een bijdrage leveren aan deze tocht. Kenmerkend voor deze groep is dat oud Hollandse tradities hand in hand gaan met muziek en dans van het Twentse platteland, traditionele kleding en dat alles gecombineerd met de unieke “Böggelfietsen”. Een optreden van de “ Losser Boggelrieders & Daansers” staat volgens eigen zeggen garant voor ontspanning, vermaak en een gulle lach van het publiek, hetgeen een reden voor de organisatie was om deze groep toe te voegen aan het programma.
Tot slot zal ook de Enschedese muziekgroep Algerak haar kunsten vertonen op één van de pauzeplekken. Deze zeskoppige formatie is inmiddels een zeer bekende naam in de wereld van de streektaalmuziek en haar repertoire laat een mix van volksmuziek, cabaret en kleinkunst horen. Met name de affiniteit met de streektaal zorgt ervoor dat deze groep perfect past in de programmering van de Twentse cultuurtocht.

Naast het culturele programma wordt ook de inwendige mens niet vergeten. Op de verschillende pauzeplekken zullen er diverse versnaperingen beschikbaar zijn, waarbij deze deels gemaakt zijn met ingrediënten uit onze streek.

De start van de Twentse Cultuurtocht zal plaatsvinden op zondag 21 oktober 2018 bij Dorpshoes Erve Boerrigter, waarbij er gestart kan worden tussen 10:30 en 12:00 uur. Er zijn wandeltochten verkrijgbaar van 7,5 en 12 kilometer en er is een fietstocht beschikbaar van 25 kilometer. De kosten voor deelname bedragen € 4,- per volwassene.